понеділок, 18 січня 2016 р.

А третій вже празник - Святе Водохреща

Період святок зимово-календарного циклу закінчувався святом Водохреща (Йордана, Богоявлення), яке супроводжувалося різними обрядовими діями, звичаями та повір'ями.
Вечір напередодні Водохреща – 5 (18) січня – українці відзначали святковою трапезою. Називали його по-різному: "Бабин вечір", "Голодна кутя", "Другий Свят-вечір", "Голодний Свят-вечір", "Водохресний Свят-вечір" тощо.
Перед Водохрещами (на "Бабин вечір") готували ті ж самі страви, що й перед Різдвом, але в меншому асортименті. Головними з них вважалися кутя та узвар. 
За давньою тра­дицією, церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер, де попередньо була вирізана ополонка у вигляді хреста.  Всі набирали з ополонки святу воду,  а деякі  занурювалися в річку. Згідно з давніми повір’ями, таким чином люди очищали себе від гріхів. З кожним роком охочих зануритися в холодну воду стає все більше.
Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважали своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її давали пити тяжкохворим, нею освячували храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.
За повір’ями, у ніч перед Водохрещем можна сміливо загадувати будь-яке бажання, тому що в цей час небо нібито відкривається, перетворюючись у браму, яка веде до Господа.
Існує багато прикмет, пов'язаних з Водохрещем:
·     На Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки».
·         Іде лапатий сніг — на врожай.
·         Якщо похмуро — хліба буде вдосталь.
·         Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи і ягоди.
·         Коли на Водохреща випав повний місяць — бути великій воді.
·     Удень іде сніг — на врожай гречки: вранці — ранньої, вдень — середньої, а ввечері — пізньої.
·         Якщо вдень осідає іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.
· Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Немає коментарів:

Дописати коментар